vloerbedekking

Tapijt

Tapijt heeft de afgelopen decennia aan populariteit ingeleverd door de opkomst van moderne soorten vloeren als laminaat, pvc en vinyl. De laatste jaren lijkt het echter weer met een heuse terugkeer bezig te zijn en zien we het in steeds meer woningen terug.

Tapijt is in allerlei kleuren, prints en materialen verkrijgbaar. Het houdt warmte uitstekend vast en is heerlijk zacht onder de voeten. Heerlijk voor in de slaapkamer dus. Zeker bij het opstaan in de koude wintermaanden.

PVC

PVC is een kunststof vloer, bestaande uit verschillende lagen. Het verschil met vinyl is dat PVC over het algemeen wat sterker is, dat het een beschermende toplaag bevat en in stroken gelegd wordt. Tegenwoordig is PVC bijna niet meer van laminaat te onderscheiden.

Pvc-vloeren zijn in tal van dessins beschikbaar voor een relatief betaalbare prijs. Ze zijn gemakkelijk met een dweil en stofzuiger te onderhouden en zijn prima te combineren met vloerverwarming.

De vloer is, door de de beschermende PU-toplaag, wat harder dan bijvoorbeeld vinyl. En omdat de vloer erg dun is, is een egale basis vereist. Je kan hem dus niet zomaar over een oude vloer heen leggen.

Laminaat

Laminaat bestaat uit vier lagen: een balans laag, kern laag, decoratieve laag en toplaag. De decoratieve laag bepaalt hoe de plank eruitziet. Er is veel laminaat dat op hout lijkt, maar allerlei dessins zijn mogelijk.

Laminaat heeft over het algemeen een lage prijs, maar ziet er toch erg mooi uit. De gladde bovenlaag is makkelijk in onderhoud en is geschikt voor mensen met allergieën. Het is goed te combineren met vloerverwarming en krimpt of zet niet uit bij temperatuurverschillen.

Vinyl

Vinyl vloeren zijn gemaakt van harde kunststof materialen en bestaan uit meerdere lagen. De bovenste laag is een harde, slijtvaste laag. Door deze sterke bovenste laag gaan goede vinyl vloeren gemiddeld zo’n 20 tot 30 jaar.

Vinyl is gemakkelijk te onderhouden en de prijzen zijn relatief goedkoop. De vloeren zijn vochtbestendig, wat het een ideale keuze maakt voor keuken en badkamer. Ook hebben vinyl vloeren een geluiddempende werking en zijn ze goed te combineren met vloerverwarming.